ΣΟΥΦΛΙ
Το Σουφλί απέχει 65χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Ξακουστό για τα μεταξωτά και την πλούσια εθνική και λαογραφική παράδοση. Η παράδοση αναφέρει ότι κτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, αλλά είναι βέβαιο ότι το Σουφλί κατοικούνταν από την Αλεξανδρινή εποχή. Αυτό διαπιστώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, καθώς και από την ανακάλυψη τάφων της ελληνιστικής περιόδου. Όμως το έντονο θρακιώτικο στοιχείο στα έθιμα της περιοχής μαρτυρεί την καταγωγή των Σουφλιωτών από το μεγάλο θρακικό φύλο της Βαλκανικής Χερσονήσου και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η ιστορία του Σουφλίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μετάξι τους δύο τελευταίους αιώνες και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Για πρώτη φορά το Σουφλί αναφέρεται από τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το 1667 μ.Χ, με το όνομα Σοφουλού. Την περίοδο εκείνη ήταν ένα κεφαλοχώρι, απαλλαγμένο από φόρους. Την τουρκική ονομασία Σοφουλού πιθανώς να την πήρε από παλιό μουσουλμανικό μοναστήρι που βρισκόταν στην περιοχή. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή, ότι το Σουφλί πήρε την ονομασία του από τ' όνομα κάποιου βυζαντινού γαιοκτήμονα που λεγόταν Σουφλής.
Το Σουφλί υπήρχε από το 16ο αι. Μέχρι τότε υπήρχαν κάποιοι οικισμοί, σε ψηλά σημεία, μέσα στη σημερινή θέση της πόλης, αλλά και γύρω από αυτή. Οι οικισμοί ήταν τόσο ασήμαντοι, ώστε να μην προκαλούσαν το ενδιαφέρον των περιηγητών. Πριν από το16ο αιώνα άρχισαν να ενώνονται και σύντομα αποτέλεσαν το χωριό, που αναφέρει ο Εβλιγιά Τσελεμπή.
Στο Σουφλί λειτουργεί το "Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου", το οποίο υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία όλης της Ελλάδας με θεματολογία: «Αειφόρος ανάπτυξη - Εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης της περιοχής - Σηροτροφία - Οικοτουρισμός, Το νερό, Το δάσος και οι λειτουργίες του, Η διαχείριση των απορριμμάτων - Ανακύκλωση», με παράλληλες επισκέψεις στο Δάσος της Δαδιάς και τον ποταμό Έβρο.
Εδώ υπάρχει το Μουσείο του Μεταξιού στο αρχοντικό του ιατρού, φιλόσοφου, ιστορικού και πολιτικού Κωνσταντίνου Κουρτίδη. Μεταξωτά κατασκευάζονται ακόμη και διατίθενται από τα καταστήματα της πόλης. Σώζονται πολλά παραδοσιακά σπίτια όπου γίνονταν η εκτροφή των κουκουλιών (μεταξοσκωλήκων).
Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Μπρίκα και στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, με τους διώροφους γυναικωνίτες και το περίτεχνα σκαλισμένο τέμπλο, και του Αγίου Αθανασίου.
Γύρω από την κεντρική πλατεία του Σουφλίου, όπου αγόρευσαν κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας, βρίσκονται τα καταστήματα του μεταξιού με τα πασίγνωστα προϊόντα. Επίσης στην αγορά μπορείτε να αγοράσετε πεντανόστιμα εδέσματα. Αναζητήστε στα κρεοπωλεία τον καβουρμά και τα λουκάνικα, καθώς και εξαιρετικά γλυκά, τσίπουρο και κρασί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου